elot.ece.ntua.gr logo
Login
You are here: ΕΜΠ - Τυποποίηση ΤΕ 48 OOXML OOXML: Ο επικεφαλής της αποστολής εκλέγεται εν μέσω ερωτηματικών για τη νομιμότητα της διαδικασίας

Your preferred language is set to Ελληνικά (click on another language to change it).

OOXML: Ο επικεφαλής της αποστολής εκλέγεται εν μέσω ερωτηματικών για τη νομιμότητα της διαδικασίας

by Antonis Christofides — last modified 2011-07-11 16:41

Στη σύσκεψη της Τεχνικής Επιτροπής 48 της 21ης Φεβρουαρίου 2008, ο κ. Σωκράτης Μαάνιαν εκλέχτηκε επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ballot Resolution Meeting με 8 ψήφους έναντι του κ. Αντώνη Χριστοφίδη, που έλαβε 6 ψήφους. Η ψήφος αποφασίστηκε να είναι μυστική, παρά τη διαμαρτυρία του κ. Χριστοφίδη. Επίσης, τέσσερις επιπλέον φορείς είχαν οριστεί μέλη της επιτροπής χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 13:30, και για δύο περίπου ώρες ασχολήθηκε με τεχνικά ζητήματα. Τότε ορισμένοι εκπρόσωποι εξήγησαν ότι πρέπει να αποχωρήσουν, οπότε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ε. Μελαγράκης αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία το θέμα του ποιος από τους Σωκράτη Μαάνιαν και Αντώνη Χριστοφίδη θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ballot Resolution Meeting στη Γενεύη.

 

Ο κ. Ε. Μελαγράκης εξήγησε πως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στον κανονισμό το αν η ψηφοφορία θα είναι μυστική ή φανερή, και ρώτησε τα μέλη της Επιτροπής τι άποψη έχουν. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών, και επομένως της φανερής ψηφοφορίας. Ο κ. Μαάνιαν είπε ότι προτιμά τη μυστική ψηφοφορία. Ο κ. Χρηστίδης είπε ότι αφού άλλοι θέλουν φανερή και άλλοι μυστική, πρέπει να γίνει μυστική, γιατί είναι υπερσύνολο. Ο κ. Μελαγράκης αποφάσισε να γίνει μυστική. Ο κ. Χριστοφίδης διαμαρτυρήθηκε, εξηγώντας ότι είναι εκπρόσωπος φορέα, και ότι δεν είναι δυνατόν ένας εκπρόσωπος φορέα να ψηφίζει μυστικά, αφού μετά δεν μπορεί ο φορέας να ξέρει τι ψήφισε ο εκπρόσωπός του. Η διαμαρτυρία του δεν έγινε δεκτή και πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία, η οποία ανέδειξε επικεφαλής της αποστολής τον κ. Μαάνιαν με 8 ψήφους έναντι 6.

Μετά την ψηφοφορία ο κ. Χριστοφίδης ρώτησε γιατί οι ψήφοι ήταν συνολικά 14, αφού οι εκπροσωπούμενοι φορείς στην επιτροπή είναι 12. Ο κ. Μελαγράκης απάντησε ότι οι εκπροσωπούμενοι φορείς στην επιτροπή είναι 16. Ο κ. Χριστοφίδης ρώτησε πότε αποφασίστηκε αυτό, και ακολούθησε μια συζήτηση στην οποία δεν μπόρεσε να ξεκαθαριστεί το θέμα. Εντούτοις, στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος της Κοινωνίας της Πληροφορίας έδειξε το φαξ που είχε λάβει, που περιείχε συνημμένη την απόφαση 19103/08 της διοίκησης του ΕΛΟΤ, της 1ης Φεβρουαρίου 2008, η οποία τροποποιεί τη σύσταση της επιτροπής με την πρόσθεση τεσσάρων νέων φορέων: το Υπουργείο Παιδείας, δύο διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών, και την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η απόφαση αυτή ουδέποτε κοινοποιήθηκε στους εκπροσώπους του ΕΜΠ.

Ο κ. Χριστοφίδης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μαΐστρο, ζήτησε να προστεθεί στο πρακτικό της σύσκεψης το παρακάτω:

Στη διάρκεια της σημερινής (21/2/2008) συνεδρίασης της ΤΕ48 πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη της υπ' αριθμόν 19103/08 απόφασης του ΕΛΟΤ, με την οποία αλλάζει η σύσταση της ΤΕ48 με την πρόσθεση τεσσάρων φορέων. Διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθότητα της διαδικασίας, και παρακαλούμε να μας χορηγήσετε όλα τα σχετικά με σύσταση, συγκροτήσεις και σχετικές τροποποιήσεις της ΤΕ48 έγγραφα, από 1/1/2007 ως σήμερα. Μέχρι να δούμε και να αξιολογήσουμε τα εν λόγω έγγραφα, δεχόμαστε το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης με επιφύλαξη, διατηρώντας το δικαίωμα να υποβάλουμε ένσταση.

Το τελευταίο email που είχε ληφθεί από τον ΕΛΟΤ πριν τη σύσκεψη, με ημερομηνία 2008-02-19, στο σώμα του εγγράφου παρουσιάζει ως αποδέκτες 11 φορείς (γιατί ο 12ος δεν είχε ακόμα ορίσει εκπρόσωπο), ενώ και το πεδία "To:" και "CC:" του email περιλαμβάνουν, με εξαίρεση ανθρώπους του ΕΛΟΤ, τους εκπροσώπους αυτών των 11 φορέων και μόνο.

News
Ορολογία: Σε δημόσια κρίση το σχέδιο προτύπου2008-05-12
DSDL: Our comments on ISO 19757-72008-05-12
Η ψήφος της ΤΕ48 για το OOXML2008-05-12
OOXML: Μερικές απαντήσεις στα ερωτηματικά για τη νομιμότητα της διαδικασίας2008-03-30
Εισήγηση προς την ΤΕ48 για το OOXML2008-03-19